Τίτλος: Προώθηση της ολιστικής κατανόησης των οδηγών ανθεκτικότητας και κληρονομιάς των κοινοτήτων, μέσω μεθοδολογιών που βασίζονται στην κοινότητα (RESILIAGE)

Ερευνητική ομάδα:  
Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Μέλος ΕΔΙΠ Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών με τοποθέτηση ως Επιμελητής Συλλογών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος RESILIAGE για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σοφία Τριλίβα, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αικατερίνη Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δρ. Ιάσμη Στάθη, Μέλος ΕΔΙΠ Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών με τοποθέτηση ως Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χρηματοδότης: Το έργο χρηματοδοτείται από το HORIZON Action Grant Budget-Based.

 
Έχετε προσκληθεί να συμμετάσχετε σε μία έρευνα που διεξάγεται από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποτελείται από τους Χαράλαμπο Φασουλά, Μέλος ΕΔΙΠ, Σοφία Τριλίβα, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και Αικατερίνη Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας.
Το έντυπο αυτό θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε προκειμένου να καταλάβετε γιατί γίνεται αυτή η έρευνα και γιατί έχετε προσκληθεί να συμμετάσχετε. Περιγράφει επίσης τι θα αφορά η συμμετοχή σας, τι θα πρέπει να κάνετε δηλαδή καθώς και τυχόν γνωστούς κινδύνους, δυσκολίες ή δυσφορία που μπορεί να προκληθούν από τη συμμετοχή σας. Σας παρακαλούμε να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να το διαβάσετε, να το σκεφτείτε και να κάνετε όποιες ερωτήσεις θέλετε είτε τώρα είτε κάποια άλλη στιγμή/ανά πάσα στιγμή. Αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε αυτό το έντυπο και θα λάβετε ένα αντίγραφο.

1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;
Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Προώθηση της ολιστικής κατανόησης των οδηγών ανθεκτικότητας και κληρονομιάς των κοινοτήτων, μέσω μεθοδολογιών που βασίζονται στην κοινότητα (RESILIAGE)» το οποίο χρηματοδοτείται από το HORIZON Action Grant Budget-Based θα διερευνηθεί ο προσδιορισμός των αναγκών και των προσδοκιών των πολιτών, των τοπικών αρχών και των φορέων πρώτης ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές, στη συγκεκριμένη περίπτωση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι (Σεπτέμβριος 2021). Ο σκοπός της παρούσας ποσοτικής έρευνας είναι να προσδιορίσει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και τη μετατραυματική ανάπτυξη, όπως επίσης την ανθεκτικότητα σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας, σε άτομα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

2. ΠΟΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ;
Στην έρευνα αυτή έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ενήλικες 18-65 ετών, οι οποίοι προέρχονται από τις ακόλουθες ομάδες: 1) βασικοί διαχειριστές κρίσεων (key crisis managers), 2) ανταποκριτές πρώτης γραμμής (front line responders), 3) κάτοικοι που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, και 4) άτομα που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

3. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ; ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Αν συμφωνήσετε να λάβετε μέρος σε αυτή την έρευνα θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε διαδικτυακά ένα ερωτηματολόγιο. Για τη συμμετοχή σας στη διαδικτυακή έρευνα μπορείτε να μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο (https://psychology.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4ZAjQxzMhSmmkN8), όπου αρχικά θα χρειαστεί να απαντήσετε στις ερωτήσεις που αφορούν τη συναίνεση για τη συμμετοχή σας. Στη συνέχεια θα σας ζητηθούν κάποια δημογραφικά στοιχεία (πχ. ηλικία, φύλο, τόπος διαμονής), καθώς και να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία σας με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου και άλλες φυσικές καταστροφές, την ύπαρξη μετατραυματικής συμπτωματολογίας, την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα σε επίπεδο προσωπικό αλλά και σε επίπεδο κοινότητας. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά.
 Εάν ένας κόκκινος αστερίσκος εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, μπορεί να έχετε ξεχάσει μια ερώτηση ή η μορφή της απάντησης να μην είναι η αναμενόμενη (για παράδειγμα, γράμματα αντί για αριθμούς).
4. ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ; Ή ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;
Δεν υπάρχουν κάποια άμεσα οφέλη για εσάς από τη συμμετοχή σας στην έρευνα αυτή. Ωστόσο, η συμβολή σας στη μελέτη είναι σημαντική γιατί ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το πώς οι άνθρωποι βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και ποιοι παράγοντες – ατομικοί ή συλλογικοί – σχετίζονται με την μετατραυματική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα των ανθρώπων και των κοινοτήτων.

5. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (Ή ΚΟΣΤΟΣ/ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ) ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;
Δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή την έρευνα. Η συμμετοχή σας στην έρευνα δεν συνεπάγεται κάποιο κόστος ή επιβάρυνση για σας εκτός από το χρόνο που θα διαθέσετε για τη συμμετοχή σας σε αυτή.

6. ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ;
Η συμμετοχή σας στην έρευνα είναι απολύτως εθελοντική. Μπορείτε να αρνηθείτε να συμμετάσχετε χωρίς καμία αιτιολογία ή δικαιολογία. Αν όμως δεχτείτε να συμμετάσχετε σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το έντυπο που έχετε στα χέρια σας, να το κρατήσετε και να υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. Ακόμη και αφού δεχτείτε να συμμετάσχετε μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή και να αποχωρήσετε από την έρευνα χωρίς καμία αιτιολογία ή δικαιολογία και χωρίς καμία συνέπεια για σας. Μπορείτε να εγκαταλείψετε την έρευνα μέχρι και έναν μήνα μετά που θα λάβετε μέρος. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να διαγραφούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει για σας έως και έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Τα προσωπικά σας δεδομένα μπορούν να διαγραφούν ανά πάσα στιγμή. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να διαγραφούν τα προσωπικά σας δεδομένα ή οι πληροφορίες που θα μας δώσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του προγράμματος στην Ελλάδα κ. Χαράλαμπο Φασουλά (fasoulas@uoc.gr).

7. ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ;
Σε κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί ένας ανώνυμος κωδικός με την έναρξη της συμμετοχής τους στην έρευνα ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από την πλατφόρμα. Οι πληροφορίες που θα μας δώσετε θα κωδικοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να  αποκαλυφθεί η ταυτότητά σας σε τρίτους. Για την τήρηση του προσωπικού σας απορρήτου, θα σχηματιστεί ένας προσωπικός κωδικός που δεν θα παραπέμπει σε προσωπικά δεδομένα. Σε όλα τα αρχεία σας θα υπάρχει ένας κωδικός, τον οποίο θα γνωρίζουν μόνο τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Επιπλέον, ειδικός κωδικός θα υπάρχει και στον υπολογιστή στον οποίο θα φυλάσσονται τα αρχεία. Ένα κύριο κλειδί που συνδέει τα ονόματα και τους κωδικούς θα διατηρείται σε ξεχωριστή και ασφαλή τοποθεσία στο γραφείο της υπεύθυνης της ποσοτικής έρευνας κ. Κούτρα Αικατερίνης σε ειδικά διαμορφωμένο τόπο φύλαξης (κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο), ενώ τα δεδομένα της διαδικτυακής έρευνας θα βρίσκονται σε υπολογιστή του Εργαστηρίου, ο οποίος προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης για να εμποδίσει την πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Μόνο τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα έχουν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης. Όσον αφορά την καταστροφή των δεδομένων τόσο των ερωτηματολογίων όσο και των ηχητικών αρχείων των συνεντεύξεων, το πρόγραμμα συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της ΕΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την οριστική διαγραφή τους μετά από 5 χρόνια. Αποτελέσματα αυτής της έρευνας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε συνοπτική μορφή και το όνομα ή η ταυτότητά σας δεν θα μπορούν να προσδιοριστούν σε καμία δημοσίευση, συνεδριακή ανακοίνωση.

 
8. ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;
Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του HORIZON Action Grant Budget-Based.

9. ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;
Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με αρ. πρωτ. 48/29.02.2024»

10. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο κ. Χαράλαμπο Φασουλά (fasoulas@uoc.gr), και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κ. Σοφία Τριλίβα (triliva@uoc.gr) και κ. Αικατερίνη Κούτρα (kkoutra@uoc.gr).

11. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΠΑΡΑΠΟΝΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ;
Για οποιαδήποτε παράπονα ή καταγγελίες σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας μπορείτε να προσφύγετε στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ehde@uoc.gr Για οποιαδήποτε καταγγελία σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπεύθυνη Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης (dpo@uoc.gr) και σε κάθε περίπτωση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (complaints@dpa.gr)